فیلسوفان اینجهانی نوشته رابرت ال. هیلبرونر اولین بار در سال ۱۹۵۳ منتشر شد و از آن زمان به یک اثر کلاسیک در زمینه تاریخ اندیشه اقتصادی تبدیل شده است. هلیبرونر در سال ۱۹۵۰ مدرک دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه The New School دریافت کرد و به هیئت علمی این دانشگاه پیوست و در دانشگاه نیویورک به مقام استادی رسید. این کتاب از منابع پادکست نیمسکه است و برای مطالعه بیشتر میتوانید به این کتاب مراجعه کنید.
فصل اول: انقلاب اقتصادی
این فصل با آشنا کردن خواننده با پیشینه تاریخی و دگرگونی اندیشه اقتصادی که منجر به ظهور «فیلسوفان اینجهانی» شد، صحنه را آماده میکند. این فصل کتاب دوران روشنگری و انقلاب علمی را معرفی میکند و زمینه را برای کاوش بعدی ایدههای اقتصادی فراهم میکند.
فصل دوم: دنیای شگفتانگیز آدام اسمیت
این فصل به زندگی و ایدههای آدام اسمیت میپردازد، که اغلب پدر علم اقتصاد مدرن محسوب میشود. این فصل به کار مهم او “ثروت ملل”، نظریه دست نامرئی او و بینش او در مورد تقسیم کار میپردازد.
فصل سوم: مواجهه غمانگیز توماس مالتوس
در اینجا، تمرکز بر توماس مالتوس و نظریۀ معروف او در مورد رشد جمعیت و پتانسیل آن برای پیشی گرفتن از منابع است. نگرانیهای مالتوس در مورد تأثیر جمعیت بر توسعه اقتصادی به تفصیل بررسی شده است.
فصل چهارم: ریکاردو: کاهن اعظم علم ثروت
دیوید ریکاردو در این فصل نقش اصلی را دارد. نظریه مزیت نسبی او و مشارکت او در درک تجارت بینالملل، همراه با دیدگاههای او در مورد اجاره، سود، و توزیع ثروت مورد بحث قرار میگیرد.
فصل ۵: به سوی سنگرها: مارکس
این فصل کارل مارکس و اندیشه انقلابیاش را معرفی میکند. مارکس در طول حیات فکری خود به طور گسترده به نقد سرمایهداری پرداخت. مهمترین نظریه اقتصادی مارکس که زیربنای دیگر نظرات اوست، نظریه ارزش کار اوست. مارکس در ذهن خود ایده جامعهای بدون طبقه را میپروراند. برای شناخت بهتر ایدههای اقتصادی مارکس این فصل از کتاب به سراغ فلسفه ماتریالیسم دیالکتیک و اجتناب ناپذیر بودن مبارزه طبقاتی میرود.
فصل ششم: دنیای ویکتوریایی و عالم پنهان اقتصاد
در این فصل تمرکز بر روی جان استوارت میل است. میل با فلسفه فایدهگرایی تاثیرات بسزایی بر اقتصاد سیاسی داشت. آرا این متفکر در مورد آزادی فردی، مداخله دولت، و نقش دولت در ارتقای رفاه اجتماعی در این فصل مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل هفتم: نیمه علم آلفرد مارشال
مشارکتهای آلفرد مارشال در اقتصاد، از جمله توسعه تحلیل عرضه و تقاضا و تاکید او بر مطلوبیت حاشیهای، مورد بررسی قرار میگیرد. این فصل همچنین به تأثیر مارشال بر اقتصاد خرد مدرن میپردازد. مارشال در سال ۱۸۹۰ کتاب «اصول علم اقتصاد» را منتشر کرد. او در این کتاب از ریاضیات بهره گرفته بود. آلفرد مارشال نخستین کسی بود که منحنیهای عرضه و تقاضا را رسم کرد.
فصل هشتم: نوآوران: از مارکس به سوی کینز
این فصل به بررسی تغییر از اقتصاد کلاسیک به ظهور ایدههای جدید، از جمله ایدههای فردریش فون هایک و جان مینارد کینز میپردازد. نبرد بین اقتصاد کینزی و اقتصاد کلاسیک، در کنار بحثهای مربوط به دخالت دولت و ثبات اقتصادی مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل نهم: پایان فلسفه اینجهانی
فصل پایانی، وضعیت اقتصاد در اواسط قرن بیستم را منعکس میکند و چالشها و انتقاداتی را که این رشته با آن مواجه است برجسته میکند. نویسنده بیان میکند که چگونه نظریههای اقتصادی اغلب به دلیل سادهسازی بیش از حد، مفروضات رفتار منطقی و ناتوانی در پرداختن به پیچیدگیهای دنیای واقعی مورد انتقاد قرار میگرفتند.
این مطالب توسط تیم دانشجویی پادکست سکه تهیه شده است و خالی از اشکال نیست، میتوانید در صورت تمایل در بهبود آنها کمک کنید.