شما الان این‌جا هستید:

معرفی کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟»

نویسندگان در این کتاب با نگاهی درخشان و دلپذیر به پرسش‌هایی پاسخ می‌دهند که قرن‌ها متخصصان را درمانده کرده است. آنها هیچ‌کدام از عواملی که در گذشته محققین دیگر برشمرده اند را، از جمله جغرافیا و فرهنگ و…، را قطعی و محتوم نمی‌دانند. آنها توضیح می‌دهند که چرا کشوری مانند بوتسوانا به یکی از کشورهایی تبدیل شده است که سریع‌ترین رشدها را در جهان دارد اما سایر کشورهای آفریقایی همچون زیمباوه، کنگو و…  در ورطۀ فقر و خشونت گرفتار شده اند؟ این مسئلۀ اساسی اقتصاد توسعه و کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» است.

معرفی نویسندگان:

دارون عجم اوغلو در سپتامبر ۱۹۶۷ در ترکیه متولد شد. عجم اوغلو دوران کارشناسی خود را در دانشگاه یورک انگلستان، کارشناسی ارشد و دکتری خود را در مدرسه اقتصاد لندن (LSE) گذراند. او در سال ۱۹۹۳ به عضویت هیئت علمی دانشگاه MIT درآمد و تالیفات متعددی در حوزۀ اقتصادسیاسی و توسعه دارد. عجم اوغلو از پرارجاع‌ترین اقتصاددانان و پژوهشگران دنیا است.

جیمز رابینسون در ۱۹۶۰ در انگلستان متولد شد. رابینسون در ۱۹۸۲ کارشناسی خود را در رشتۀ علوم سیاسی از مدرسه اقتصاد لندن (LSE) کسب کرده است. او کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۹۸۶ از دانشگاه وارویک و دکتری خود را در سال ۱۹۹۳ از دانشگاه ییل کسب کرده است. او تجربۀ تدریس در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، دانشگاه برکلی و چند دانشگاه سطح بالای جهانی را در کارنامه دارد. رابینسون از سال ۲۰۰۴ به عضویت هیئت علمی دانشگاه هاروارد درآمده است. پژوهش‌های رابینسون در اقتصادسیاسی، سیاست مقایسه‌ای‌، رشد اقتصادی و سیاسی از پرارجاع‌ترین پژوهش‌های حوزۀ خود است.

فرانسیس فوکویاما، پژوهشگر سرشناس علوم سیاسی و روابط بین‌الملل، که با کتاب‌های «پایان تاریخ»، «آخرین انسان»، «منشا نظم سیاسی»، «هویت» و «نظم و زوال سیاسی» آشنا پژوهشگران علوم سیاسی است، در تمجید از این کتاب بیان داشته است که:

عجم اوغلو و رابینسون، دو کارشناس برجستۀ توسعه در جهان، این را نشان می‌دهند که چرا جغرافیا، بیماری و یا فرهنگ علل فقر یا غنای کشورها نیستند و قدرت توضیح‌دهندگی ندارند. این دو نهادها و سیاست‌ها توضیح‌دهنده این تمایز جهانی می‌دانند. این کتاب به غیات قابل فهم، برای خوانندگان عام و متخصصان است و چشم‌اندازی به این مسائل را به خوانندگان نشان می‌دهد.

شایان به ذکر است که برخی کتاب «نظم و زوال سیاسی» از فوکویاما را که پس از چرا ملت‌ها، منتشر شده است را به نوعی پاسخی به کتاب رابینسون و عجم اوغلو می‌دانند.

چرا باید این کتاب را بخوانیم؟

سوال از علت تمایز بین کشورهای فقیر و غنی برای بسیاری از ما پیش آمده است و به نوعی یک سوال بسیار فراگیر است. چه شده است که کشورها از حیث درآمد، آموزش، سلامتی و بیماری، غذا و خوراک و دیگر شاخص‌های اساسیِ توسعه این چنین تفاوت دارند؟ چرا کشورهایی که توسعه نیافته یا درحال توسعه تعریف می‌شوند این چنین در بند عدم توسعه افتاده اند درحالی که سطح زندگی در کشورهایی در جهان چندین مرتبه از آن‌ها بهتر است؟ این امر آیا ناشی از فرهنگ، آب‌وهوا یا جغرافیاست؟ آیا جهل و غفلت سیاست‌مداران توضیح خوبی برای این ناکامی است؟

عجم اوغلو و رابینسون در این کتاب با بسط یک نظریۀ نهادگرایانه و با کمک از تجریبات تاریخی بسیار تلاش می‌کنند جوابی به این پرسش‌های درازدامنه بدهند.

کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» طبق معیارهای متعارف دانشگاهی، اثری اقتصادی نیست و باز طبق همین معیارها، اثری سیاسی، جامعه‌شناختی، حقوقی و تاریخی نیز نیست. اما با تمام این اوصاف، کتابی است بس دقیق، گسترده و جامعه دربارۀ تمام این رشته‌ها.

همین ویژگی اخیر است که تحسین عالمان اقتصاد، سیاست، جامعه‌شناسی، فرهنگ و تاریخ را برانگیخته است. ستایندگان به تصریح یا تلویح، آن را نمونه‌های درخشان مطالعات بین‌رشته‌ای تشخیص داده و گفته اند که مولفان، دانشنامه‌ای کم‌نظیر در علوم اجتماعی آفریده اند که به پرسش‌های بینادینی درباب علل فقر و غنای کشورها پاسخ‌هایی قانع‌کننده داده است.

این مطالب توسط تیم دانشجویی پادکست سکه تهیه شده است و خالی از اشکال نیست، می‌توانید در صورت تمایل در بهبود آن‌ها کمک کنید.

به اشتراک بگذارید

تلگرام
واتس‌اپ
توییتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *