شما الان این‌جا هستید:

پول داغ (Hot Money)

پول داغ چیست؟

پول داغ نشان دهنده وضعیت یک ارز است که به سرعت و به طور منظم بین بازارهای مالی حرکت می‌کند، تا در نهایت تضمین کند سرمایه‌گذاران بالاترین نرخ بهره کوتاه مدت موجود را دریافت می‌کنند. پول داغ به طور مداوم از کشورهایی با نرخ بهره پایین به کشورهایی با نرخ های بالاتر انتقال پیدا می‌کند.

این نقل و انتقالات مالی بر نرخ ارز تأثیر می‌گذارد و به طور بالقوه بر تراز پرداخت‌های یک کشور تأثیر می‌گذارد. در محافل نظارتی نیروی انتظامی و بانکی، عبارت «پول داغ» می‌تواند به پول های مسروقه‌ای نیز اشاره داشته باشد که علامت گذاری خاصی داشته باشد تا بتوان آن را ردیابی و شناسایی کرد.

درک پول داغ

پول داغ نه تنها به ارزهای کشورهای مختلف مربوط می‌شود، بلکه ممکن است به سرمایه سرمایه‌گذاری شده در مشاغل رقیب نیز اشاره داشته باشد. بانک‌ها با ارائه گواهی‌های سپرده کوتاه‌مدت (CD) با نرخ‌های سود بالاتر از حد متوسط، به دنبال جذب پول داغ هستند. اگر بانک نرخ‌های بهره خود را کاهش دهد، یا اگر یک موسسه مالی رقیب نرخ های بالاتری ارائه دهد، سرمایه‌گذاران تمایل دارند وجوه پول داغ را به بانکی که معامله بهتری ارائه می‌دهد منتقل کنند.

در شرایط جهانی، تنها پس از رفع موانع تجاری و ایجاد زیرساخت‌های مالی پیچیده، پول داغ بین اقتصادها جریان پیدا می‌کند. در مقابل این پس‌زمینه، پول به سمت مناطق با رشد بالا سرازیر می‌شود که پتانسیل بازدهی بزرگ را ارائه می‌دهند. برعکس، پول داغ از کشورها و بخش‌های اقتصادی با عملکرد ضعیف خارج می‌شود.

چین به عنوان بازار پول گرم و سرد

اقتصاد چین نمونه واضحی از افت و خیز پول داغ است. از آغاز قرن حاضر، اقتصاد به سرعت در حال گسترش این کشور، همراه با افزایش حماسی قیمت سهام چین، چین را به عنوان یکی از داغ‌ترین بازارهای پول در تاریخ معرفی کرد.

با این حال، سیل پول به چین به دنبال کاهش قابل توجه ارزش یوان چین، همراه با یک اصلاح بزرگ در بازار سهام چین، به سرعت جهت خود را معکوس کرد. لوئیس کوییز، تحلیلگر ارشد اقتصاد چین در بانک سلطنتی اسکاتلند، تخمین می‌زند که در شش ماه کوتاه از سپتامبر 2014 تا مارس 2015، این کشور حدود 300 میلیارد دلار پول داغ را از دست داده است.

معکوس شدن بازار پول چین تاریخی است. از سال 2006 تا 2014، ذخایر ارز خارجی این کشور چند برابر شد و تراز 4 تریلیون دلاری ایجاد کرد که بخشی از سرمایه گذاری خارجی بلندمدت در مشاغل چینی به دست آمد. اما بخش قابل توجهی از پول داغ به دست آمد، زمانی که سرمایه گذاران اوراق قرضه با نرخ بهره جذاب و سهام انباشته با پتانسیل بازده بالا را خریداری کردند. علاوه بر این، سرمایه گذاران انبوهی از پول را در چین با نرخ های ارزان قرض کردند تا از سایر کشورها اوراق قرضه با نرخ بهره بالاتر خریداری کنند.

اتفاقات مشابهی در سال 2019 رخ داد، زمانی که بر اساس برآوردهای موسسه مالی بین المللی، بیش از 60 میلیارد دلار سرمایه بین ماه می تا ژوئن همان سال به دلیل افزایش کنترل سرمایه و کاهش ارزش یوان از اقتصاد چین خارج شد.

این مطالب توسط تیم دانشجویی پادکست سکه تهیه شده است و خالی از اشکال نیست، می‌توانید در صورت تمایل در بهبود آن‌ها کمک کنید.

به اشتراک بگذارید

تلگرام
واتس‌اپ
توییتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *